Een ritueel is een enorme meerwaarde in je trouwceremonie. Het afgelopen jaar experimenteerde ik er meer mee dan ooit. Eén van de leukste vond ik zonder twijfel kintsugi. Doet dat niet direct een belletje rinkelen? Het is nochtans echt een ritueel waarmee je potten kan breken. Letterlijk! Kintsugi betekent gouden herstel en is een eeuwenoude Japanse kunstvorm. Eentje die ik perfect vond als ritueel tijdens de huwelijksceremonie van Steven en Shelly.
Shelly houdt van de Japanse cultuur en het eten. Haar aanstekelijke enthousiasme overtuigde ook wederhelft Steven die intussen zonder veel bezwaar kilometers gaat vreten om zijn kersverse echtgenote een lekkere portie ramen te kunnen aanbieden. Ik mocht hun verhaal vertellen in een persoonlijke huwelijksceremonie. En daar stop ik graag een ritueel in. Omdat wat symboliek niet verkeerd is en ook gewoon omdat het wat afwisseling geeft. De hele tijd zitten en luisteren kan wat saai worden, zelfs als de hoofdpersonen zo’n boeiend liefdesverhaal delen.
Wie rituelen en trouwen zegt, denk al snel aan huwelijkskaarsen. Of misschien hoorde je ook al wel van het zandritueel. Beiden goeie opties, maar niet meer echt origineel. En maatwerk betekent over alle aspecten nadenken. In dit geval dus ook op zoek gaan naar een ritueel dat echt past in het verhaal. Ik vermoedde dat er wel iets te vinden zou zijn in de rijke, Japanse cultuur. Wat opzoekwerk bracht me bij kintsugi. Ik was meteen verkocht. Net als Shelly en Steven toen ik het idee aan hen voorlegde.
Kintsugi
Kintsugi is een eeuwenoude, Japanse kunstvorm waarbij kapot servies wordt gerepareerd met goudlijm om de barsten te benadrukken. Kintsugi is gebaseerd op de overtuiging dat imperfecties onderdeel van het leven zijn. Dat je wat krassen en breuken kan oplopen, maar dat je die kan herstellen tot iets prachtigs en unieks met de nodige aandacht, zorg en liefde. De uitvoering van het kintsugi ritueel zou bovendien helend werken voor de hersteller. Volgens de traditie draagt het repareren van een gebroken voorwerp bij aan de genezing van de krassen op de ziel.
Redenen genoeg waarom dit ritueel meer dan geschikt is om te laten uitvoeren tijdens een huwelijksceremonie. Imperfecties horen nu eenmaal bij het leven, bij relaties. Meer nog, ze maken het leven boeiender en mooier.
Het ritueel in de praktijk
Nu nog een voorwerp om te herstellen… Onder het motto ‘scherven brengen geluk’, begonnen we het ritueel gewoon met het aan diggelen slaan van een tegel. Ja, zo’n ouderwetse tegel in Delfts blauw met een toepasselijke wijsheid. In het verhaal van Steven en Shelly kwam die van een van de nummers die we speelden: “dat je mij versterkt, da’s waarom het werkt”. En iets versterken, da’s nu net wat we gingen doen met dit ritueel.
Nu werd het wel een beetje spannend… Zou het lukken om de tegel mooi te breken? In 2 ofzo, liever niet in 1000 stukjes want zo’n ceremonie moet natuurlijk geen uren duren. En was het haalbaar om met straffe secondelijm en goudpoeder te gaan knutselen voor een bruid in een prachtig kleed en een picobello uitgedoste bruidegom? Zou de lijm snel genoeg houden en ook niet te snel en…
Een testsessie drong zich op. Ik liet niet één, maar twee tegels maken en trok een paar weken voor de grote dag naar Steven en Shelly voor een generale repetitie van het ritueel.


De tegel was steviger dan verwacht. Er werd zwaar materiaal uit de gereedschapskist gehaald. Hij brak wel mooi. Het lijmen met het mooie goudpoeder ging vlot. Het gaf vertrouwen, we zouden dit gewoon doen.
Het kintsugi ritueel tijdens de ceremonie
Hoe het ging tijdens de ceremonie? Wel, ik laat de beelden graag voor zich spreken.




Prachtig toch… Pour la petite histoire: ik doneerde ze mijn schildersezeltje. Want ons verbindingsritueel had voor nogal een sterke verbinding gezorgd tussen de tegel en het ezeltje…
Alle krediet voor de foto’s van het echte ritueel voor Lux Visual Storytellers.