Hoewel bruidjes veelal nog zweren bij een maagdelijk witte jurk, is er van dat maagdelijk zijn vaak niet veel sprake meer.  En gelukkig maar eigenlijk, je wil wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt toch? 🙂  Vele koppels hebben zelfs al kinderen voor ze de grote sprong naar het getrouwde leven zetten.  En wat is er mooier dan die kinderen deel te laten uitmaken van jullie ceremonie?  Zelfs als er nog geen eigen kinderen zijn, lopen er meestal wel een paar super schattige bruidskindjes rond.

Hun rol blijft vaak beperkt tot mooi staan op de foto, de ringen brengen en wat rozenblaadjes rond strooien.  Dat hoeft echter niet.  Lees hier hoe wij het aanpakten om onze dochters een hartverwarmende bijdrage te laten leveren aan het huwelijksfeest van mijn nicht.

Mijn nicht koos voor een eigen, persoonlijke huwelijksceremonie.  Die vond plaats in de prachtige tuin van de feestzaal.  Onder een tent want dit is nu eenmaal België en hoewel bruid en bruidegom straalden voor 10 deed de zon dat wat minder.  Mijn dochters, 6 en 8, en de oudste van mijn zus, 9, mochten bruidsmeisjes zijn.  We kozen samen met hen een leuk verhaaltje uit, knutselden wat attributen in mekaar en doken in de berg knuffels op hun kamer.  Dat leverde een mooi poppenspel op dat heel enthousiast onthaald werd door alle aanwezigen.

Het verhaal

Wij kozen voor ‘Omdat ik je zo lief vind‘ van Marianne Busser en Ron Schröder.  Maar er zijn tal van opties.  ‘Raad eens hoeveel ik van je hou‘ is bijvoorbeeld ook een klassieker.  Het verhaaltje moest wel wat ingekort worden, maar daar leent het zich perfect toe.  Het gaat over een egel die zijn vriendinnetje muis ten huwelijk gaat vragen.  Hij roept daarbij de hulp in van nog wat andere vrienden in het dierenrijk.  Natuurlijk zegt ze ja en dus eindigt het verhaal voor het altaar.  Het is geschreven in rijmvorm, wat wel leuk is om voor te lezen.

sk-239

De attributen

De hoofdpersonages zijn de egel en de muis.  Daarnaast hadden we een eekhoorn, kikker, pad en een konijn nodig.  Die vonden we al snel tussen de grote berg knuffels die de 3 kinderen rijk zijn.  De egel kreeg met een wit lint een mooi strikje.  De muis kreeg met wat crêpepapier en hetzelfde witte lint een trouwkleedje.

Het decor bestond uit de voorgevel van het huis van muis, met een deur die echt open ging, een struik en een ‘altaar’.  Zo gemaakt met wat karton, verf en knutsel-grage kindjes.  We maakten ook een mini-ruikertje en vulden een zakje met een hoop propjes crêpe papier in vrolijke kleurtjes.  In een tweede zakje stopten we rijstkorrels.

Het juwelenkoffertje van de kinderen werd ook geplunderd, zodat de egel een echt ringetje had om aan muis te overhandigen.

Toneel spelen

Eén van de kinderen las het verhaal voor.  We hadden natuurlijk het voordeel dat ze daarvoor oud genoeg waren, maar dit kan je eventueel ook door een volwassene laten doen.  Terwijl zij las, voerden de andere kinderen een toneelstukje op met de knuffels.  Zo wandelde de egel met zijn ruiker naar het huis van muis, terwijl zijn vrienden toekeken van achter hun struik.  Zodra het aanzoek aanvaard was, vervingen we het huis door het altaar en na het ja-woord mochten de kinderen de papieren bloemetjes en de rijst in het rond strooien.

sk-227

Herinnering

Na het toneelstukje werden egel en muis, die in het verhaal “toevallig” net zo heetten als het bruidspaar, plechtig aan hen overhandigd als aandenken.  Ik weet het eigenlijk niet zeker, maar hoop dat ze een mooi plaatsje kregen in hun living.

De kinderen vonden het super leuk om te doen, de gasten heel fijn om naar te kijken en het bruidspaar, wel, die straalden nog net een tikje harder.  Missie geslaagd dus.  Naast dit toneelstukje, vervulden ze natuurlijk ook hun andere taken met verve.  Zoals het afgeven van de ringen…

sk-327

Wil jij ook zo’n persoonlijke ceremonie?  Laat je je verrassen door je eigen kinderen, getuige, ouders en vrienden?  Of hou je de touwtjes liever wat strakker in handen?  Het is allemaal mogelijk.  Ik begeleid jullie graag om samen een mooie ceremonie uit te werken.  Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

sk-167

Foto’s van Stijn Knapen.

2 Comments on “Hoe betrek je kinderen in je huwelijksceremonie?

  1. Het was in elk geval een prachtige dag, en onze 3 kleindochters deden het schitterend in hun mooie jurkjes, jammer dat het zo fris was, maar zelfs dat lieten ze niet aan hun hart komen… , Ook de bruid niet…

  2. Pingback: Bruidskindjes betrekken in je ceremonie - zo doe je dat! ⋆ Fairytale Moments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: