Geloften schrijven of beloften, ‘wedding vows’ in het Engels: we hebben over de persoonlijke tekst die je als bruid of bruidegom voorleest aan je partner tijdens je huwelijksceremonie. Of de tekst waarmee je die geloften jaren later nog een keer vernieuwt (vow renewal). Ik leg de nadruk op ‘persoonlijke tekst’. Ga na het lezen van dit artikel dus niet verder zoeken op Google naar een voorbeeld van geloften waarin je de naam kan vervangen door die van jouw partner en klaar. Geloof me, je doet daar niemand een plezier mee. En iedereen kan geloften schrijven. Mooie, pakkende, grappige, herkenbare, romantische geloften die helemaal bij jou passen. Hoe? Met deze 3 stappen!

Ik spreek in het vervolg van de tekst voor de eenvoud over ‘je lief’ wanneer ik het heb over de persoon waarvoor je geloften schrijft en ‘de ceremonie’ wanneer ik het over de gelegenheid heb. Het spreekt voor zich dat je gerust ook geloften kan schrijven voor je pasgeboren baby, je BFF, je huisdier, … En dat je lief verrassen met geloften op een blauwe maandag aan je keukentafel verre van verkeerd is.


Stap 1: waarom geloften schrijven?

Zo, dus jij wil je lief omver blazen hé? Goed vertrekpunt! Maar denk er misschien toch nog even wat langer over na. Bepalen wat je met je geloften wil bereiken is namelijk hoe je begint met geloften schrijven. Vergeet ook niet wat jij wil, aan te vullen met wat je verwacht dat je lief wil. Een persoon die je heel goed zou moeten kennen, maar waarvoor je wellicht nog nooit geloften schreef… Tenzij je je geloften vernieuwt, maar dan is het wellicht lang geleden. Durf dus gerust vragen wat je lief wil horen. Vraag bijvoorbeeld:

 • Wat wil je graag dat ik je beloof op onze huwelijksdag?
 • Welke slechte gewoontes van mij of welke kleine kantjes storen je het meest?
 • Als je kon kiezen tussen de grappige, de zeemzoete/ romantische, de ontroerende of de rechttoe rechtaan versie van mijn geloften, welke zou je dan liefst horen?

Of beantwoord deze vragen gewoon zelf als je zo al weet wat je lief zou zeggen.

Even terug naar je waarom. De vraag is niet waarom geloften schrijven. Ik ga ervanuit dat het beslist is dat je dat gaat doen. Da’s overigens de enige juiste beslissing. Hoe vaak neem je echt de tijd om je lief de liefde te verklaren? En dan heb ik het niet over een snelle ‘love you’ voor het slapen gaan. Ik heb het over echt uitgebreid vertellen waarom je lief de belangrijkste persoon op de wereld voor je is. Waarom jullie voor elkaar gemaakt zijn, wanneer je dat heel zeker wist en wat jij zal doen om te vermijden dat er ooit iets tussen jullie in komt. Da’s namelijk wat geloften schrijven voor mij inhoudt. Dat doe je niet elke dag, maar je moet het wel een keer doen en je ceremonie is er de uitgelezen gelegenheid voor. Met de belangrijkste mensen in je leven als getuige.

Waarom geloften schrijven dus. Waarom in de zin van: wat wil je bereiken? Ben je niet de meest romantische persoon en wil je dit keer net heel romantisch uit de hoek komen? Ben je nogal emotioneel en wil je vooral zorgen dat je de tekst kan voorlezen zonder dat je emoties je stem overnemen? Maak je er meestal niet veel woorden aan vuil en wil je je lief tonen dat je dit keer echt je best gedaan hebt om in detail te treden? Ben je meer voor daden dan voor woorden en wil je een serenade zingen? Da’s allemaal ok. Zolang het wel jij blijft. Jouw woorden of daden uit jouw hart. Wat romantischer, wat anders, wat verrassend, maar niet iets heel kunstmatig en geforceerd. Wees authentiek, wees jezelf. De enige van wie je lief die liefdesverklaring wil horen, ben jij namelijk. En dus niet die nobele onbekende die op Google zijn mooie woorden of super originele idee deelde.

Probeer wat jij wil bereiken te verenigen met wat je lief wil horen. Ben jij bang dat je emoties teveel de overhand zullen nemen en wil je lief net een ontroerende speech van je? Bekijk het positief: je lief wilde ontroering en dus mag jij dat ook zijn. Of bekijk het ludiek, je hebt al de perfecte openingszin: “Ik hou van hoe jij van me houdt ondanks mijn minpuntjes, waaronder het onvermogen om een ontroerende speech voor te lezen.” Voor alles is een oplossing!

Stap 2: Lijst op wat je zeker wil schrijven in je geloften

We zijn aanbeland bij het belangrijkste stuk. De inhoud. De kans is groot dat je geconfronteerd wordt met een writers block als je een groot wit blad voor je ziet en meteen je geloften wil beginnen schrijven. Om dat te vermijden, verzamel je eerst een lijstje met punten die er zeker in moeten. Ook hier kunnen een aantal vragen helpen. Maar eerst weer een ‘waarom geloften schrijven’.

Wel, om je lief je liefde te verklaren. Met de nadruk op verklaren: met veel woorden uitleggen waarom je die liefde voelt en gelooft dat dat niet zal veranderen. Je verklaart dat je je lief door en door kent, de goeie en de mindere kanten. Je vertelt op welke eigenschappen je verliefd werd, van welke karaktertrekken je ging houden, zonder welke gebaren en gewoontes je niet langer kan. Je belooft op te dagen voor de zonnige en de regenachtige dagen, samen te genieten van het mooie en het moeilijke door te komen. Je vertelt wat je zal doen om de ander gelukkiger te maken, de beste versie van zichzelf. Je verbindt je tot niets minder dan voor altijd.

Voilà. Zo denk ik erover. Hoe je dat aanpakt, daarin ben je helemaal vrij. Ik denk namelijk ook dat er geen juist of fout is. Er bestaan geen echte regels over wat je moet zeggen en wat vooral niet mag. Denk er dus ook niet teveel over na, voel vooral. Spreek vanuit je hart. Denk eens na wat je hart antwoordt op volgende vragen:

 • Wat herinner je je nog van je allereerste ontmoeting met je lief? Was het liefde op het eerste gezicht of kostte het wat meer tijd en moeite om elkaars hart te veroveren?
 • Wanneer wist je dat je echt verliefd was? Welk moment precies en waarom toen?
 • Wat vind je de mooiste, leukste, meest bijzondere karaktertrekken van je lief?
 • Welke kleine kantjes vind je stiekem wel grappig en zou je zelfs missen? Welke minpuntjes aanvaard je met plezier?
 • Hoe laat je lief je voelen dat hij/ zij je graag ziet?
 • Hoe haalt je lief het beste in je naar boven? Hoe maakt je lief je een betere versie van jezelf? Hoe vult je lief je aan en welke eigenschappen delen jullie?
 • Wat willen jullie samen nog doen/ zien/ beleven/ bereiken?

Je hoeft de vragen niet allemaal in één keer te beantwoorden. Vaak bedenk je de beste antwoorden terwijl je samen bent. Omdat je je lief iets ziet doen wat heel typisch is en je plots een warm gevoel krijgt. Omdat een herinnering naar boven komt die heel goed illustreert wat je wil zeggen. Of gewoon omdat het soms moeilijker is iets te bedenken als het moet dan als je er niet zo mee bezig bent. Leg dus ergens een schriftje of maak een notitie in je telefoon zodat je plotse ingevingen kan noteren. Doe dit gedurende een paar weken en begin dan pas aan de volgende stap.

Ja, een paar weken. Geloften schrijven is iets dat je liefst niet doet aan de vooravond van je ceremonie…

geloften schrijven

Stap 3: geloften schrijven

Het is zover, tijd om voor dat witte blad te gaan zitten. Alleen is dat blad niet wit, maar staat het vol met nota’s, aantekeningen, ideeën en voorbeelden die je de afgelopen dagen of weken hebt verzameld. Het enige wat je nog moet doen is al die info structureren tot een mooi geheel.

De makkelijkste structuur is wellicht de ‘chronologische’:

 • Keer terug naar het begin, vertel over die eerste ontmoeting of over het moment waarop je verliefd werd.
 • Vertel hoe je gevoelens evolueerden, welke eigenschappen je leerde waarderen. Voeg gerust een grapje toe over de kleine kantjes waarmee je leerde leven.
 • Blik vooruit naar wat je nog met je lief wil beleven, zien, doen, bereiken
 • Eindig met een paar beloftes. Zorg ook hier voor een goeie mengeling van wat kleinere, leuke, alledaagse beloftes en het serieuzere werk.

Wie weet ontdek je net een heel andere rode draad in je notities. Zie je plots een metafoor die perfect is. Denk bijvoorbeeld aan een bootje dat veilig in de haven lag tot een storm het losrukte. Wilde avonturen en ontdekkingen, stormen brachten hier en daar wat averij, maar brachten de boot vooral naar een nieuwe, nog mooiere, veilige haven. Of denk aan een bloem die dankzij de heel unieke verzorging en de juiste stoffen helemaal tot bloei kwam. Of een bouwwerk dat steen per steen ontwikkelde tot een thuis. Of een wereldreis langs tal van boeiende belevingen, levenslessen, nieuwe ontdekkingen, …

Bepaal je structuur en haak er de verschillende dingen die je wil vertellen aan tot een mooi samenhangend geheel. Wees concreet, haal voorbeelden aan, gebruik beeldspraak en humor.

Lees je tekst nog eens door en schaaf eventueel hier en daar wat bij. Maar onthoud vooral ook dat je het zal vertellen. Schrijf dus ook in spreektaal. Dialect mag absoluut als dat is hoe jij altijd praat. Lees je tekst een keer luidop en herschrijf de stukken die geforceerd klinken of waarover je altijd struikelt. Soms hebben mensen de neiging om heel formele taal te gebruiken wanneer ze iets schrijven. Doe dat zeker niet. Geloften lezen is een belangrijk moment, maar eentje dat niet beter of mooier wordt als je gaat klinken als de ambtenaar van de burgerlijke stand die een wettekst voorleest…

Je geloften voorlezen

Spreek je geloften ook eens in en speel ze terug af zodat je jezelf kan horen. Da’s altijd een beetje vreemd, maar let er toch op of je echt als jezelf klinkt en niet als een stijve versie ervan. Door je tekst een paar keer luidop voor te lezen, hou je je emoties ook makkelijker onder controle. Die emoties horen er trouwens helemaal bij, ze mogen er gerust zijn. Maar als je bang bent dat je echt niet uit je woorden zal raken, kan het helpen om je tekst een keer te oefenen voor een vriendin of familielid. Is er een passage die je nooit gezegd krijgt omdat ze je heel erg raakt, herformuleer ze dan tot het wel lukt.

Je hoeft je geloften niet van buiten te leren. Dat levert je alleen extra stress op. Niemand neemt je dat spiekbriefje kwalijk. En er bestaan tal van mooie geloftenboekjes waarin je je tekst kan opschrijven. Ik werk met mooie, houten kaftjes met een gravure waarin je de tekst kan schrijven of een afgedrukte versie kan stoppen. Ook geschikt voor mensen die zoals ik niet beschikken over een mooi handschrift. Zo’n boekje kan je ook overhandigen aan je lief om eindeloos opnieuw te lezen en van te blijven genieten.

Deze boekjes krijg je enkel te pakken als je Fairytale Moments inschakelt om je ceremonie te maken en begeleiden. Ook dan is dit stappenplan overigens handig. Want geloften schrijven, dat kan je niet aan me uitbesteden. Dat kan je namelijk alleen zelf. Ik zal je wel met plezier aanmoedigen en toejuichen. En het volste vertrouwen hebben in het resultaat, ook wanneer jij dat (nog) niet hebt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: