Ben je van plan om tijdens je trouwceremonie dierbaren te herdenken die niet meer bij ons zijn? Wil je even stilstaan bij hun afwezigheid, maar tegelijkertijd hun aanwezigheid in je hart en gedachten voelen? Het is normaal dat ze op belangrijke momenten in het leven in onze gedachten opduiken. Mensen die dit moment niet meer kunnen meemaken, maar die je er zo graag bij had willen hebben. Mensen aan wie je zo graag had willen vertellen over deze speciale gelegenheid. Hoe ga je hiermee om? Ik wil graag een paar liefdevolle manieren delen waarop je je verloren geliefden kunt eren en herdenken tijdens je huwelijksceremonie.

Maar voordat ik inga op hoe je kunt stilstaan bij degenen die er niet meer zijn, wil ik nog wat andere overwegingen met je delen. Ten eerste is het belangrijk om te benadrukken dat de keuze volledig aan jullie is. Voel je niet verplicht om dierbaren te herdenken als dat niet bij jullie past. Misschien heb je bijvoorbeeld je grootouders zelf nooit goed gekend, maar is het voor je ouders belangrijk dat ze niet vergeten worden. Dat betekent niet per se dat je ze expliciet moet herdenken, maar het is wel essentieel om hierover te praten. Op die manier is voor iedereen duidelijk wat jullie wel en niet willen doen, en waarom. Het is belangrijk om respect te tonen voor zowel de levenden als de doden.

Hoe we omgaan met rouwen en verlies is voor iedereen verschillend. Er is geen goed of fout. Daarom is het belangrijk dat je zelf bepaalt hoe je je geliefde afwezigen herdenkt. Misschien houd je ze gewoon in gedachten dicht bij je, voeg je een bedeltje toe aan je bruidsboeket, plaats je een grote foto of steek je kaarsen aan. Je kunt ervoor kiezen om dit heel privé te doen of juist duidelijk maken dat er niet alleen witte, maar ook donkere wolken in je leven zijn geweest of nog steeds zijn. Doe wat goed en passend voelt voor jou. De manier waarop je dit aanpakt, heeft geen invloed op de mate van verdriet die je voelt. Integendeel, hoe rauwer en verser de rouw, hoe moeilijker het misschien is om ervoor te zorgen dat je gemis de dag niet overschaduwt. Het is ook helemaal oké om juist afstand te nemen en je zo min mogelijk aan hen te herinneren op een van de gelukkigste dagen van je leven.

Als je hebt besloten dat je graag één of meerdere overleden dierbaren wilt herdenken tijdens je trouwceremonie, dan geef ik je graag vijf manieren waarop je dit kunt doen.

Herdenk je dierbaren met woorden

De makkelijkste, maar misschien ook wel de meest krachtige manier, is om herinneringen op te halen. Je kunt het kort houden en een algemene formulering gebruiken. Dit is het beste als het gaat om mensen die al een tijd geleden overleden zijn of met wie je minder hecht was. Een algemenere formulering raakt je vaak ook minder en is dus een mooie oplossing als je bang bent overweldigd te worden door je emoties.

Dankbaar voor alle mensen die hier zijn, vergeten we ook niet wie er mist.  Achter de lach van het feestvieren, schuilt ook wel een traan.  Maar iedereen die hier vandaag fysiek ontbreekt, mag meevolgen van op een ereplaats in ons hart.  Daar zijn ze altijd dichtbij.

Wanneer je iemand herdenkt die heel veel voor je betekende, haal dan gekoesterde herinneringen op. Vertel waarvoor je hen altijd dankbaar zal zijn, hoe ze een verschil maakten in je leven. Herdenk je dierbaren door ze even weer tot leven te brengen.

Als het gaat om iemand die ontzettend belangrijk voor je was, is het een goed idee om wat herinneringen op te halen. Laat ze weten waarom je altijd dankbaar zal zijn en hoe ze een positieve invloed hebben gehad op jouw leven. Herdenk geliefden door ze weer tot leven te brengen.

De bruidegom moest te vroeg afscheid nemen van zijn papa en dat had een grote impact op zijn leven.  Papa leerde hem hout bewerken en gaf de microbe voor de scheepvaart aan hem door. Volgens jeugdvrienden is er echter nog meer.  Zij zien hoe langer hoe meer van de papa terug in de zoon.  Uiterlijk en innerlijk.  Een van hen herinnert zich hoe ze een keer een hele Turkse stad afliepen terwijl het 45 graden was, gewoon omdat de papa zijn zinnen had gezet op een tas warme soep.  Een gek idee kost wat kost willen uitvoeren op een humoristische manier, ja, dat zien we onze bruidegom ook wel doen.

Verhalen als deze zorgen er steevast voor dat de bruid het spijtig vindt dat ze haar schoonvader nooit ontmoet heeft.  Maar ze hoeft er niet aan te twijfelen dat hij een even grote fan van haar zou zijn geweest als zijn zoon.

Herdenk je dierbaren met licht en warmte

Het aansteken van kaarsen ter nagedachtenis aan overledenen is een bekend ritueel. Het kan ook een mooie manier zijn om geliefden te herdenken tijdens je huwelijksceremonie. Een brandende kaars symboliseert licht en warmte. Vertel anderen voor wie en waarom je de kaars aansteekt. Het hoeft niet per se zwaar te zijn. Vaak zijn het juist de kleine herinneringen die een grootse betekenis krijgen wanneer je ze mist.

Voor we starten, willen we er nog een paar mensen in gedachten bijhalen.  Mensen die hier jammer genoeg niet meer konden zijn.  Mijn grootouders die ik zo graag had leren kennen.  Mijn oma, die ik nog regelmatig eer met een ontbijt van oploskoffie met een beschuit met Milner kaas of door om samali te vragen.  De peter waar mijn man zo naar opkeek. Hij kijkt er nu al een beetje naar uit om ooit grootvader te zijn van een familie zo mooi als diegene die zijn peter had.  Om iedereen die we moesten afgeven er een beetje bij te halen, steken we een kaarsje voor hen aan. Een beetje extra licht en warmte zodat het echt overal feest is.

Herdenk je dierbaren met een symbool zoals een vlinder

Bij één van de koppels die ik mocht trouwen, verloren zowel de bruid als de bruidegom hun mama. Over die mama’s vertelden ze als over vlinders. Ze trouwden in een prachtige schuur en ze besloten aan het begin van hun ceremonie vlinders vrij te laten. Ze schakelden een professional in zodat de prachtige beestjes het zeker zouden overleven.

Een hele stoet hechte familieleden en vrienden.  Heerlijk, en toch kan die niet helemaal compenseren dat er 2 belangrijke mensen ontbreken.  Twee mama’s die we nu heel graag dicht bij ons zouden hebben.  Daar zijn ze ook, altijd dichtbij in ons hoofd en hart.  We geven ze graag symbolisch wat gezelschap.  We laten nu een paar vlinders vrij.  Zoals de vlinders die nu door veel gedachten fladderen, zullen zij hier letterlijk vrolijk mogen rondfladderen.  Met ons genietend van dit prachtige moment in het leven van dit gezin.

Vlinders duiken wel vaker op als symbool voor afwezige geliefden. Het is echter niet zo eenvoudig om echte vlinders vrij te laten. Een koppel dat een ongeboren kindje verloor, gaf dat verlies letterlijk een plaats door een stoel te zetten voor hun vlindertje.

Dierbaren herdenken met een vlinder

Hou een stoel vrij om je dierbaren te herdenken

In sommige families is het een traditie om tijdens de maaltijd een lege stoel neer te zetten ter herinnering aan een afwezig persoon. Je kunt deze symboliek ook in je ceremonie toepassen door een stoel leeg te laten of er een foto op te plaatsen. Het is echter belangrijk om zorgvuldig na te denken of dit emotioneel niet te belastend voor je zal zijn. Als je ervoor kiest om de stoel vooraan te plaatsen, zul je geconfronteerd worden met deze herinnering gedurende de hele ceremonie. Hoewel dit geen probleem hoeft te zijn, is het wel iets om bij stil te staan en goed over na te denken.

Voor we dieper ingaan op het verhaal van ons bruidspaar, halen we er in gedachten de mama van de bruidegom bij.  We reserveerden een stoel voor haar op de eerste rij.  Dit is wat haar zoon vandaag aan haar wil zeggen:

“Ma, het is jammer dat je er niet bij bent.  Ik weet hoe kieskeurig je altijd bent geweest.  Ik weet zeker dat je veel van mijn vrouw had gehouden als je haar had ontmoet.  Maar van daarboven heb je nog het beste zicht op deze mooie locatie en gebeurtenis.” 

dierbaren herdenken in trouwceremonie

Laat je dierbaren mee vieren door ballonnen op te laten

Een ander gekend gebaar is het oplaten van ballonnen. Ze maken het ook daarboven in de hemel wat feestelijker.

Maar eerst staan we stil bij iemand die heel erg gemist wordt vandaag.  Zijn dochter hier aan de arm van haar broer naar haar echtgenoot zien wandelen, daar kijkt vader ongetwijfeld met een grote glimlach op toe.  Vooral omdat zijn dochter zo straalt op haar dag.  Sowieso is hij in ons hart heel erg dichtbij.  Speciaal voor hem, laten we een ballon op.  Zo kan hij zijn ereplaats hierboven ook wat feestelijker maken.

Het leven bestaat helaas niet alleen uit mooie momenten en feest vieren.  De bruid had ervan gedroomd dat ze dit moment met haar papa kon delen, dat ze hier met hem aan haar zijde naartoe had kunnen wandelen.  Maar een vreselijke ziekte besliste daar helaas anders over.  In jullie hart en hoofd is hij vandaag ongetwijfeld heel dichtbij.  Net als opa, meme en pepe.  Dit is een verhaal over girl power.  Over twee straffe vrouwen die er niet zouden zijn zonder onder meer die straffe mannen die hen mee vormden en daar vandaag extra trots op zouden zijn.  Zij laten na de ceremonie deze ballonnen op voor hen.

dierbaren herdenken door ballonnen op te laten

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met deze vijf manieren om dierbaren te herdenken tijdens je trouwceremonie. Het is essentieel om te onthouden dat bij elke keuze die je maakt voor je ceremonie, het belangrijkste is dat het goed voelt en bij jullie past. Er is niets persoonlijker dan het delen van jullie liefdesverhaal, en dat hoort ook zo te zijn. Wees volledig jezelf, zelfs in je meest kwetsbare vorm. Mocht je nog vragen hebben of hulp nodig hebben bij het creëren van een persoonlijke ceremonie, stuur dan gerust een berichtje. Ik sta klaar om je te helpen.

De citaten en foto’s zijn van echte huwelijken. Ik heb de namen eruit gelaten om de privacy te respecteren. De meeste foto’s nam ik zelf. De coverfoto is van Vimo Fotografie en de laatste is van Fotografie Eggermont.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d