Die corona crisis gooit behoorlijk wat vieze beestjes in het eten. Roet van een heel besmettelijke soort. En daardoor vielen er heel wat lentefeesten in het water… Maar dat wil niet zeggen dat jouw kind uit de boot moet vallen. Je kan zijn of haar mijlpaal nog steeds vieren. Wat later, want wie vond die naam ‘lentefeest’ eigenlijk uit? Waarom hoor je dat belangrijke moment in zijn of haar leven eigenlijk in de lente te vieren? Of vier gewoon anders. Ik deel graag wat tips met je voor een corona-proof lentefeest dat minstens even leuk is!
Het grootste probleem tijdens deze lockdown is dat je niemand mag uitnodigen om mee te vieren in je kot. En laten we eerlijk zijn, da’s best wel balen. Want een springkasteel voor jullie alleen, dat klinkt misschien nog tof en het zal het ook wel eventjes zijn, maar het gaat ook snel vervelen… Want spelen is gewoon leuker als je het samen kan doen.
Maar dat lentefeest draaide om meer dan alleen een springkasteel en veel eten, toch? Het is niet voor niets dat je een speciaal feest krijgt als je 6 of 12 wordt. Die verjaardagen gaan namelijk gepaard met veel veranderingen in je leven. Van kleuter naar kind, van kind naar tiener. Ze worden groter en zelfstandiger. Een goed moment om even stil te staan bij het unieke, prachtige persoontje dat je kind is. Bij wat het al meemaakte en waar het nog naar uit kijkt. En het goeie nieuws is dat dat allemaal nog steeds kan. Alle mensen die je zo graag bij je had gehad, kan je ook betrekken.
Trek er dus op uit met je gezin en besteed een heel weekend aan die mijlpaal. Ga glamperen in de Ardennen. Of aan de zee. Of tover je kot om tot een paradijs voor kinderen, wedden dat zij wel wat ideetjes hebben hoe dat er moet uitzien?
In plaats van je gasten uit te nodigen voor je feest, nodig je hen uit om te helpen je kind klaar te stomen voor die volgende levensfase. Hieronder de ingrediënten voor een geslaagd corona-proof lentefeest!
Maak een wensboom


Deel wenskaartjes uit aan je gasten en vraag hen een wens voor de toekomst van het feestbeest te noteren. Hang al die kaartjes in een wensboom.
Maak een levenslijn

Verzamel kaartjes, foto’s en tekeningen van belangrijke gebeurtenissen in het leven van je kind. Dat kan een foto van elk verjaardagsfeest zijn, maar je kan er ook een geboortekaartje aan toevoegen. Misschien bewaarde je wel tekeningen die tonen hoe hard zijn of haar tekenkunsten er al op vooruit gingen. Maak er een levenslijn mee.
Talentenwolk
Volwassen mensen zijn vaak veel te bescheiden. Nochtans mag je best trots zijn op je talenten. Waar is jouw kind echt helemaal top in? En wat zijn diens mooiste karaktereigenschappen? Dat is niet zo’n makkelijke vraag. En het is zo leuk om dit te horen van anderen. Tijd voor een nieuwe opdracht voor je gasten dus! Maar denk eerst even na hoe jij al die talenten op een creatieve manier wil tonen. Want zo’n talentenwolk, die wil je bewaren. Zodat je kind als hij of zij even wat minder gelukkig is met zichzelf, hier weer moed uit kan putten.
Verzamel mooie stenen die groot genoeg zijn om er op te schrijven. Koop een jenga spel dat je gaat personaliseren met de beste eigenschappen en talenten. Knip beesten uit die samen een talentenwei of -jungle bevolken. Of stel een elftal samen met op hun shirts alle troeven van je kind. Of druk gewoon het kaartje af, misschien is creativiteit wel helemaal niet jouw grootste talent.




Tijd voor muziek
Bij een feest hoort ook muziek. Waarschijnlijk vond je kind het zelfs als baby al leuk om naar liedjes te luisteren. Vertel met welk liedje je altijd een lach op het gezicht van je baby kon toveren (“op een grote paddenstoel”, iemand?). En met welk slaapliedje je steevast succes had. Maar ook welke hit je zelf luidkeels meebrulde, mogelijk om wat frustraties weg te werken als de baby weer eens een huiluurtje had 😉
Ook hier kan je de mensen die je wilde uitnodigen betrekken. Nodig ze uit om in een Spotify playlist hun favoriete nummer uit het geboortejaar van je kind toe te voegen. Speel die af tijdens het feest en zo is je kind weer helemaal mee met de muziek die het zich al lang niet meer herinnert!
Op avontuur
Tijd voor wat actie. De ouders of iemand anders uit de familie of vriendenkring mogen het feestvarken uitdagen. Kies mensen waarvan je weet dat die creatief genoeg zijn om iets leuks te verzinnen. En hopelijk niet al te zot. Of net wel 😉
Het is wel leuk als je kind ook iets leert uit dat avontuur. Over de dingen die zullen maken dat het gelukkig in het leven staat. Inspiratie daarvoor kan je halen uit het boek ‘geluk voor kinderen‘. Vraag één of meerdere mensen om een thema uit te kiezen dat zij toepasselijk vinden. Omdat ze zelf geleerd hebben dat het helpt om gelukkig te zijn of omdat ze vinden dat je kind er wel wat uit kan leren. Binnen dat thema mogen ze het kind dan uitdagen met een opdracht. Eentje die jullie zonder de opdrachtgever kunnen uitvoeren – tenzij die gewoon mee mag op jullie retraite natuurlijk – en waarover je dan later verslag kan uitbrengen. Vraag hen tegelijk ook om wanneer het weer mag, met je op avontuur te gaan om het nog eens over te doen.

En nu is het de beurt aan de ‘lentefeester’ om iemand uit zijn of haar gezin (of waarom niet allemaal?) uit te dagen. Hij of zij mag iets kiezen waar ze heel goed in zijn en de andere uitdagen om hem of haar te kloppen. Wie scoort er als eerste 10 penalty’s? Wie wint een spelletje Pictionary? Wie leert het snelste een nieuw dansje? Wie kan er foutloos een lied zingen of spelen? Wie kan het mooiste gedicht schrijven of voorlezen? Kijk even terug naar de talentenwolk en kies een talent uit.
Daag jezelf uit
Nu je kind al wat ouder is, kan het ook best voor zichzelf beslissen waar hij/ zij gelukkig van wordt en wat hij/ zij echt nog een keer wil doen. Laat ze er een lijstje van maken en ermee aan de slag gaan. Niet alleen tijdens het feest, maar ook erna. Vraag ze een lijstje te maken van 10 dingen die hem/ haar gelukkig maken en/ of die hij/ zij echt wil doen in het komende jaar. Dat laatste noemen we een bucket list. Praat er samen over. Misschien kunnen ze vlotjes 10 cadeautjes verzinnen die hen heel gelukkig zouden maken. Maar blijft dat geluk ook lang duren? Als ze kerstcadeautjes openen, zijn ze na het zoveelste cadeau vaak al vergeten wat ze als eerste kregen. Terwijl die supertrotse blik in de ogen van papa toen ze een goal scoorden op de voetbal misschien veel langer bleef hangen? En wat met die eerste knuffel van oma na de lockdown? De dingen die we meemaken en doen, samen met de mensen die we graag zien, die maken ons veel gelukkiger dan speelgoed.

Beloofd!
Als je groter wordt, dan verwachten mensen dat je ook flinker bent. Dat je rustig op een stoel kan zitten, dat je zelf aan je huiswerk begint, dat je wel even alleen thuis kan blijven, dat je kan uitleggen wat er scheelt als je niet vrolijk bent, … Best wel lastig soms. Want je bent toch nog jong en af en toe kan je wel wat hulp gebruiken. Hulp vragen, dat kost soms wat moeite. Omdat je niet weet aan wie of omdat die persoon het altijd zo druk lijkt te hebben. Help je kind een handje. Vraag de belangrijke mensen in het leven van je kind om nu alvast te laten weten waarvoor het altijd bij hen terecht kan. Beschouw het als ‘te goed’ kaartjes. Kaartjes waarop ze beloven er voor je kind te zijn als het nodig is. Zo’n kaartje afgeven is vast een stuk makkelijker voor je kind dan om hulp vragen. Ten slotte hebben ze het beloofd.


Doe eens zot
Tijd om het feest te laten losbarsten! Voeg aan die Spotify lijst de liedjes toe waar je kind eindeloos naar kan luisteren. Of nog beter, laat het gewoon zelf DJ spelen. En nodig het hele gezin uit om helemaal uit de bol te gaan. Feestjeuh!! Gooi confetti en serpentines in het rond. Of vogelzaadjes als je ergens in de natuur bent.
En niet te vergeten: spring! De ouders houden een touw of een lange tak omhoog. Het kind dat zijn mijlpaal viert, neemt een stevige aanloop en springt vol energie zijn of haar verdere leven in. Want die mijlpaal, die heeft het echt helemaal overwonnen. En met alle leuke herinneringen die het verzamelde, kan hij of zij er nog vaak aan terugdenken.

Wat doe ik dan precies?
- Zoek een datum: het goeie nieuws is dat je je voor dit corona-proof lentefeest niet teveel moet aantrekken van corona-maatregelen. Want je viert gewoon in je bubbel.
- Maak een pakketje van de opdrachtjes voor de mensen die je er graag bij wilde. Je kiest zelf wie dat zijn en hoeveel. Bezorg hen kaartjes waarop ze een wens, grootste talent of beste eigenschap, een avontuur en een belofte schrijven. Of leg het gewoon uit en vraag hen om zelf een kaartje te maken en het op te sturen. Het avontuur vraag je misschien best niet aan iedereen, tenzij je heel veel tijd te doden hebt 🙂
- Stel je playlist samen: nodig iedereen uit om een leuk liedje uit het geboortejaar van je kind toe te voegen aan een playlist.
- Feesten maar!
Liever een klassieker feest?
Ok, het kan wel weer, als je rekening houdt met de geldende maatregelen. Wat hulp nodig om je lentefeest vorm te geven? Vooral inhoudelijk dan, zodat het meer wordt dan cadeautjes, lekker eten en een springkasteel… Download dan via deze link mijn werkboek. Het begeleid je stap voor stap naar een geslaagd feest. Liever gewoon wat vrijblijvende tips? Die kan je hier downloaden.
Schitterend geschreven lieve dochter, hoop dat veel mensen er gebruik van maken en je uitstek, geen afstel krijgt, dat verdien je na al die tegenslag…