Het belangrijkste moment van je huwelijksdag is zonder twijfel het ja-woord. Of je dat dan doet in een kerk of tijdens een ‘alternatieve’ ceremonie, dat is helemaal je eigen keuze. Maar wanneer je als bruidspaar je eeuwige liefde en trouw aan mekaar hebt beloofd en arm in arm de ceremonie verlaat, dan mogen de gasten je toch vol enthousiasme bekogelen? Of kies je voor bloemblaadjes strooien tijdens de intrede? Ik deel mijn tips!

Traditioneel wordt – of zeg ik beter werd? – er met rijst gegooid.  Die staat symbool voor een huwelijk vol voorspoed, vruchtbaarheid en rijkdom.  Alleen blijkt het ook slecht voor de vogels en kan je argumenteren dat het gebaar wat glans verliest als je denkt aan alle hongersnood en armoede in de wereld.  En dus gaan we op zoek naar alternatieven.  Want iets gooien of strooien is een mooi gebaar en levert vaak prachtige plaatjes op.

rijst

De alternatieven zijn legio.  Je kan bijvoorbeeld bellen blazen.  Nul risico op klachten buiten hier en daar misschien een vlek op een zijden kleedje.  Of het hele potje over je krijgen als je een kleuter bij je hebt…  Waarom laat je de vonken niet letterlijk in het rond spatten dankzij vuurwerkstokjes?  Wanneer je ceremonie bij zonsondergang of ‘s avonds plaats vindt, is dat prachtig.  Trouw je overdag, dan blijven witte duiven een goeie klassieker, maar ook dat is op vele plaatsen niet toegelaten.  Ballonnen kunnen dan een goed alternatief vormen. Maar ook die blijken niet zo ecologisch…

Wil je toch echt iets strooien, waarom dan geen confetti?  Mooi en makkelijk.  Je kan tegenwoordig ook confetti kanonnen kopen met gouden hartjes of wat je maar wil.  Alleen is dat ook weer niet zo ecologisch verantwoord (al bestaat er biologisch afbreekbare confetti!) en mag het in vele gemeentes al evenmin als rijst.  Bevinden jullie je middenin een veld of op een wijngaard, dan zijn bloem- of vogelzaad leuke en erg toepasselijke opties.  Al stem je dat ook best even af met de eigenaars.

Een ecologisch alternatief in even felle kleurtjes als confetti en zelfs met een lekker geurtje waar volgens mij echt niemand iets op tegen kan hebben, zijn bloemblaadjes.  Daar ga ik hier dan ook wat dieper op in.

Verse bloemblaadjes blijven natuurlijk het mooist.  Maar het is niet zo eenvoudig om eraan te raken – tenzij je zin hebt om zelf 100 rozen kaal te plukken – en kan behoorlijk duur zijn.  Ik kocht een aantal rozen en met de verse bloemblaadjes kan je zelf gemaakte puntzakjes vullen en dat ziet er heel mooi uit.  Maar het is wel wat werk en het moet vlak voor je grote dag gebeuren.  Daar roep je dus best wat hulp voor in aangezien je het zelf ongetwijfeld al druk genoeg hebt en je toch een kans wil maken om uitgerust voor de dag te komen.

1523613771889

Als alternatief voor echt verse bloemen, kan je bij Sweet colours gevriesdroogde bloemblaadjes bestellen.  Die zien er mooi uit, ze hebben een heel ruim assortiment en de levering verloopt heel vlot.  Wat mij betreft zeker een goeie optie!

cof

Ik vroeg 4 staaltjes aan en was echt aangenaam verrast hoe mooi de blaadjes eruit zien!

Maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan om gedroogde bloemblaadjes te maken.  Als je een partner hebt of bent die zijn geliefde regelmatig trakteert op een bos rozen, kan je die in de maanden voorafgaand aan je huwelijk systematisch drogen.  Dat kan op de ouderwetse manier: hang je rozen op en wacht tot ze helemaal gedroogd zijn.  Reken toch op een 2-tal weken.  Een paar rozen leveren al behoorlijk wat bloemblaadjes op.  Ik gebruikte ze als potpourri omdat ze ook gedroogd nog lekker ruiken en er mooi uitzien.

Heb je te weinig tijd of gewoon geen geduld, dan kan je rozenblaadjes ook drogen in de microgolfoven.  Je verwijderd de bloemblaadjes van de verse rozen en spreidt ze uit op een stuk keukenpapier.  Je zorgt er best voor dat ze mekaar niet overlappen.  Begin met een minuutje op maximaal vermogen, kijk of ze al droog genoeg zijn en zet ze indien nodig nog wat langer in de oven.  Afhankelijk van de grootte van de blaadjes hebben ze wat meer of minder tijd nodig.  Maar het werkt wel en het resultaat is nagenoeg hetzelfde als wanneer je ze op de klassieke manier droogt.

Dit werkje kan je al een paar weken voor je trouwdatum doen waardoor je dat stukje voorbereiding alvast kan afvinken.

Als je ervoor kiest om met bloemblaadjes te werken, zijn puntzakjes echt heel mooi om ze uit te delen aan de gasten.  Je kan ze bovendien heel makkelijk zelf maken.  Gebruik een mooi papiertje, oude kranten of zelfs muziekpartituren – wat er best past bij je thema/ decoratie.  Je kan de zakjes ook bevestigen aan de stoelen, je gasten begrijpen ongetwijfeld onmiddellijk wat de bedoeling is.

bloemzakjes

Naast rozen kan je natuurlijk ook andere bloemetjes kiezen.  Of lavendelbloesems.  Keuze genoeg dus, je moet die alleen even zelf maken!  Tenzij je dat overlaat aan je wedding planner of stylist.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d