Die corona crisis gooit behoorlijk wat vieze beestjes in het eten. Roet van een heel besmettelijke soort. En daardoor vielen er heel wat lentefeesten in het water… Maar dat wil niet zeggen dat jij uit de boot moet vallen. Je kan die mijlpaal nog steeds vieren. Wat later, want wie vond die naam ‘lentefeest’ eigenlijk uit? Waarom hoor je dat belangrijke moment in je leven eigenlijk in de lente te vieren? Of gewoon anders. Ik deel graag wat tips met je voor een lockdown lentefeest dat minstens even leuk is!

Het grootste probleem tijdens deze lockdown is dat je niemand mag uitnodigen om met je mee te vieren in je kot. En laten we eerlijk zijn, da’s best wel balen. Want een springkasteel voor jou alleen, dat klinkt misschien nog tof en het zal het ook wel eventjes zijn, maar het gaat ook snel vervelen… Want spelen is gewoon leuker als je het samen kan doen.

Maar dat lentefeest draaide om meer dan alleen een springkasteel en veel eten, toch? Het is niet voor niets dat je een speciaal feest krijgt als je 6 of 12 wordt. Die verjaardagen gaan namelijk gepaard met veel veranderingen in je leven. Van kleuter naar kind, van kind naar tiener. Je wordt groter en zelfstandiger. Een goed moment om even stil te staan bij jouw unieke, prachtige persoontje. Bij wat je al meemaakte en waar je nog naar uit kijkt. En het goeie nieuws is dat dat allemaal nog steeds kan. Alle mensen die je zo graag bij je had gehad, kan je ook betrekken.

Trek er dus op uit met je gezin en besteed een heel weekend aan jouw mijlpaal. Met een beetje geluk mag je in de grote vakantie vast met hen gaan kamperen in de Ardennen. Of wat luxueuzer in een huisje gaan logeren. En indien niet, kan je altijd nog je kot herinrichten zodat het er toch net dat tikkeltje anders is.

In plaats van je gasten uit te nodigen voor je feest, nodig je hen uit om te helpen je klaar te stomen voor die volgende levensfase. Hieronder de ingrediënten voor een geslaagd lockdown lentefeest!

Maak een wensboom

Deel wenskaartjes uit aan je gasten en vraag hen een wens voor jouw toekomst te noteren. Hang al die kaartjes in een wensboom.

Maak een levenslijn

Levenslijn lentefeest

Verzamel kaartjes, foto’s en tekeningen van belangrijke gebeurtenissen in jouw leven. Dat kan een foto van elk verjaardagsfeest zijn, maar je kan er ook een geboortekaartje aan toevoegen. Misschien bewaarde je wel tekeningen die tonen hoe hard je tekenkunsten er al op vooruit gingen. Maak er een levenslijn mee.

Talentenwolk

Volwassen mensen zijn vaak veel te bescheiden. Nochtans mag je best trots zijn op je talenten. Waar ben jij echt helemaal top in? En wat zijn je mooiste karaktereigenschappen? Dat is niet zo’n makkelijke vraag. En het is misschien nog leuker om het te horen van anderen. Tijd voor een nieuwe opdracht voor je gasten dus! Maar denk eerst even na hoe jij al die talenten op een creatieve manier wil tonen. Want zo’n talentenwolk, die wil je bewaren. Zodat je er als je even wat minder gelukkig bent met jezelf weer moed uit kan putten.

Verzamel mooie stenen die groot genoeg zijn om er op te schrijven. Koop een jenga spel dat je gaat personaliseren met jouw beste eigenschappen en talenten. Knip beesten uit die samen jouw talentenwei of -jungle bevolken. Of stel een elftal samen met op hun shirts al jouw troeven. Of druk gewoon het kaartje af, misschien is creativiteit wel helemaal niet jouw grootste talent.

Tijd voor muziek

Bij een feest hoort ook muziek. Waarschijnlijk vond je het zelfs als baby al leuk om naar liedjes te luisteren. Vraag je ouders met welk liedje ze altijd een lach op je gezicht toverden (“op een grote paddenstoel”, iemand?). En met welk slaapliedje ze steevast succes hadden. Maar ook welke hit ze zelf luidkeels meebrulden, mogelijk om wat frustraties weg te werken als jij weer eens een huiluurtje had 😉

Ook hier kan je de mensen die je wilde uitnodigen betrekken. Nodig ze uit om in een Spotify playlist hun favoriete nummer uit jouw geboortejaar toe te voegen. Speel die af tijdens je feest en zo ben jij weer helemaal mee met de muziek die je je al lang niet meer herinnert!

Op avontuur

Tijd voor wat actie. Laat je uitdagen door je ouders of iemand anders uit je familie of vriendenkring. Iemand waarvan je weet dat die creatief genoeg is om iets leuks te verzinnen. En hopelijk niet al te zot. Of net wel 😉

Het is wel leuk als je ook iets leert uit dat avontuur. Over de dingen die zullen maken dat je gelukkig in het leven staat. Inspiratie daarvoor kan je halen uit het boek ‘geluk voor kinderen‘. Vraag één of meerdere mensen om een thema uit te kiezen dat zij toepasselijk vinden. Omdat ze zelf geleerd hebben dat het helpt om gelukkig te zijn of omdat ze vinden dat jij er wel wat uit kan leren. Binnen dat thema mogen ze je dan uitdagen met een opdracht. Eentje die je alleen kan uitvoeren en waarover je dan later verslag kan uitbrengen. Vraag hen tegelijk ook om wanneer het weer mag, met je op avontuur te gaan om het nog eens over te doen.

En nu is het jouw beurt om iemand uit je gezin (of waarom niet allemaal?) uit te dagen. Kies iets waar jij heel goed in bent en daag hen uit om je te kloppen. Wie scoort er als eerste 10 penalty’s? Wie wint een spelletje Pictionary? Wie leert het snelste een nieuw dansje? Wie kan er foutloos een lied zingen of spelen? Wie kan het mooiste gedicht schrijven of voorlezen? Kijk even terug naar jouw talentenwolk en kies een talent uit.

Daag jezelf uit

Nu je al wat ouder bent, kan je ook best voor jezelf beslissen waar jij gelukkig van wordt en wat jij echt nog een keer wil doen. Maak er een lijstje van en ga er mee aan de slag. Niet alleen tijdens je feest, maar ook erna. Maak een lijstje van 10 dingen die je gelukkig maken en/ of die je echt wil doen in het komende jaar. Dat laatste noemen we een bucket list. Denk er goed over na en praat erover met je ouders. Misschien kan je zo wel 10 cadeautjes verzinnen die je heel gelukkig zouden maken. Maar blijft dat geluk ook lang duren? Als je kerstcadeautjes opent, ben je na het zoveelste cadeau vaak al vergeten wat je als eerste kreeg. Terwijl die supertrotse blik in de ogen van je papa toen je een goal scoorde op de voetbal je misschien veel langer blij maakte? En wat denk je van die knuffel die je van je oma zal krijgen wanneer je haar eindelijk terug ziet? De dingen die we meemaken en doen, samen met de mensen die we graag zien, die maken ons veel gelukkiger dan speelgoed.

Beloofd!

Als je groter wordt, dan verwachten mensen dat je ook flinker bent. Dat je rustig op een stoel kan zitten, dat je zelf aan je huiswerk begint, dat je wel even alleen thuis kan blijven, dat je kan uitleggen wat er scheelt als je niet vrolijk bent, … Best wel lastig soms. Want je bent toch nog jong en af en toe kan je wel wat hulp gebruiken. Hulp vragen, dat kost soms wat moeite. Omdat je niet weet aan wie of omdat die persoon het altijd zo druk lijkt te hebben. Vraag ze daarom nu alvast waarvoor jij altijd bij hen terecht kan. Beschouw het als ‘te goed’ kaartjes. Kaartjes waarop ze je beloven er voor je te zijn als je het nodig hebt. Zo’n kaartje afgeven is vast een stuk makkelijker dan om hulp vragen. Ten slotte hebben ze het beloofd.

Doe eens zot

Je ouders hebben nu wel lang genoeg genoten van die muziek van lang geleden, tijd voor jouw favorieten! Voeg aan die Spotify lijst de liedjes toe waar jij eindeloos naar kan luisteren. En nodig het hele gezin uit om helemaal uit de bol te gaan. Laat het feest volledig losbarsten. Gooi confetti en serpentines in het rond. Of vogelzaadjes als je ergens in de natuur bent.

En niet te vergeten: spring! Vraag je ouders om een touw, een lange tak of desnoods een trui omhoog te houden. Neem een stevige aanloop en spring vol energie je verdere leven in. Want die mijlpaal, die heb jij echt helemaal overwonnen. En met alle leuke herinneringen die je verzamelde, kan je er nog vaak aan terugdenken.


Wat doe ik dan precies?

  1. Zoek een datum: kan je echt niet langer wachten, kies dan een weekend uit waarop je samen met je ouders het huis helemaal naar jouw wensen inricht (met z’n allen op matrassen in de living slapen, een tent in de keuken, alles vol ballonnen en slingers en de vloer bedekt met confetti, … Als jij er maar gelukkig van wordt!). Als je nog iets meer geduld hebt, dan is een weekendje kamperen, een huisje op het strand of in de Ardennen misschien ook wel fijn.
  2. Maak een pakketje van de opdrachtjes voor de mensen die je er graag bij wilde. Je kiest zelf wie dat zijn en hoeveel. Bezorg hen kaartjes waarop ze een wens, jouw grootste talent of beste eigenschap, een avontuur en een belofte schrijven. Of leg het gewoon uit en vraag hen om zelf een kaartje te maken en het op te sturen. Het avontuur vraag je misschien best niet aan iedereen, tenzij je heel veel tijd te doden hebt 🙂
  3. Stel je playlist samen: nodig iedereen uit om een leuk liedje uit jouw geboortejaar toe te voegen aan een playlist.
  4. Feesten maar!

One Comment on “Lockdown lentefeest

  1. Schitterend geschreven lieve dochter, hoop dat veel mensen er gebruik van maken en je uitstek, geen afstel krijgt, dat verdien je na al die tegenslag…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: